Britanske obveščevalne službe o dogajanju na frontah

Britanske obveščevalne službe o dogajanju na frontah

Britanske obveščevalne službe so delile nekaj informacij o dogajanju na frontah rusko-ukrajinske vojne.

Po njihovem mnenju se ruske čete »bojujejo za premagovanje težav, povezanih s terenom Ukrajine«.

Ruske čete so še vedno večinoma vezane na ukrajinsko cestno omrežje ter so pokazale zadržanost do manevriranja zunaj cest.

Uničenje mostov s strani ukrajinskih čet v smereh gibanja ruskega agresorja je imelo eno ključnih vlog pri odvračanju ruske ofenzive.

Nezmožnost Rusije, da prevzame nadzor nad ukrajinskim zračnim prostorom, je drastično omejila njeno sposobnost učinkovite uporabe zračnega manevra, kar je še dodatno oslabilo možnosti agresorja.

Po drugi strani so ukrajinske oborožene sile spretno izkoristile rusko pomanjkanje manevra, zaustavile rusko napredovanje in povzročile velike izgube za napadalne sile. Po poročanju britanskih obveščevalnih služb je ruska invazija na Ukrajino večinoma zastala na vseh frontah.

V zadnjih dneh so ruske čete dosegle minimalen napredek na kopnem, na morju in v zraku ter še naprej trpijo velike izgube.

Britanci namreč poudarjajo, da ukrajinski odpor ostaja neomajen in dobro usklajen. Velika večina države, vključno z vsemi večjimi mesti, ostaja pod ukrajinskim nadzorom.

Medtem ZDA pošiljajo 100 dronov kamikaze Switchblade v Ukrajino. Lomljivo strelivo so ameriške sile za posebne operacije uporabljale že nekaj let in je pokazalo svojo visoko učinkovitost.

Po drugi strani je Biden napovedal, da bi se vojna lahko zavlekla. »To je morda dolga in težka bitka, toda prebivalci Amerike bodo neomajno podpirali prebivalce Ukrajine ob Putinovih nemoralnih napadih na civiliste.

Skupaj z našimi zavezniki in partnerji bomo še naprej pritiskali na Putinovo propadajoče gospodarstvo ter ga izolirali. Naš cilj je, da Putin plača ceno, hkrati pa krepimo Ukrajince na bojišču in za pogajalsko mizo,« je dejal Biden.

Sicer Bela hiša noče prenesti letal v Ukrajino in »zapreti« nebo nad državo, da bi rešila civiliste pred ruskim bombardiranjem.

Корреспондент

Leave a Reply