Хроніки розвалу РФ: 20.04.2022

Хроніки розвалу РФ: 20.04.2022

Матеріали підготувала Ліза Туманова для «Вільного Ідель-Уралу»

Військові дії

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинуло 205 дітей, понад 373 отримали поранення. Дані не є остаточними, оскільки трива

робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих Росією територіях.

«Загинули всі, хто був на палубі та в рубці». Російський матрос-строковик, який знаходився на крейсері «Москва», розповів своїй матері, що у флагман Чорноморського флоту РФ влучили українські ракети, а на борту загинули щонайменше 40 людей. Про це повідомляють журналісти, які поспілкувалися з жінкою.

Москва, розповів своїй матері, що у флагман Чорноморського флоту РФ потрапили українські ракети, а на борту загинули щонайменше 40 людей. Про це повідомляють журналісти, які поспілкувалися з жінкою.

З території Донецької та Луганської областей до Росії вивезли понад 700 тисяч українців, зокрема понад 130 тисяч дітей.

За добу українські війська відбили десять атак РФ на Донеччині. Було знищено: 12 танків, артилерійську систему, 28 одиниць броньованої автомобільної техніки, дві одиниці автомобільної техніки, 1 літак Су-34, 1 вертоліт Ка-52, 4 безпілотники, 1 крилату ракету.

Російські війська не припинили обстріл, через що гуманітарний коридор з Маріуполя було зірвано.

РФ відправила на Донбас лівійських найманців. Вони ліквідовані силами ЗСУ.

Російські військові бомбили лікарню у Баштанці Миколаївської області. Внаслідок удару знищено відділення діалізу, приймальне відділення, а операційна залишилася без склопакетів. Є поранені.

Крейсер «Москва» тепер належить Україні. За всіма міжнародними конвенціями судно переходить у власність країни, у чиїх водах воно затонуло.

На Запоріжжі російські військові бунтують через відсутність виплат за бойові дії. За даними українських розвідників, «кадировці» вбили трьох його призвідців, готових здати зброю та їхати додому.

Топгенерал США закликав союзників прискорити надання додаткової військової допомоги Україні.

У США переконані, що РФ спробує атакувати маршрути постачання західної зброї в Україну. Проте чиновники впевнені, що навіть якщо Росія вдарить цими маршрутами, повністю постачання зброї зупинити не вдасться.

У Бердянську росіяни залучають до своїх лав місцевих «фріків». Наприклад, так званим «заступником мера» призначили колишнього двірника, який стверджує, що бачить візерунки уві сні та розмовляє з камінням.

Із початку повномасштабної війни Росія втратила у 3,5 рази більше військової техніки, ніж Україна. Це 2998 одиниць техніки (1558 знищено, 46 пошкоджено, 244 кинуто, 1120 захоплено українською стороною).

Військові російські кораблі, що перебувають у Чорному морі, продовжують загрожувати ракетними ударами по українських містах та мають на бортах десантні підрозділи.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну втрати особового складу Росії становили близько 20 900 осіб.

США почали вчити українських військових поводження з американськими гаубицями.

МАГАТЕ вдалося відновити прямий зв’язок із Чорнобильською АЕС, яка була під окупацією російських військових більше місяця.

Російські війська обстріляли Новодружеськ – зруйновано житлові будинки, місто без газу. Також кілька разів за ніч РФ обстріляла місто Гірське.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Україну залишили 5,3 млн людей.

У Бердянському районі Запорізької області російські військові вимагають від будинків культури проводити концерти до Дня перемоги. Обласна влада закликає населення не реагувати на провокації та пропаганду.

В одній із областей українські військові американськими та британськими зенітно-ракетними комплексами збили дорогі безпілотники Росії «Горизонт Ейр S-100» та «Орлан-10».

У районі військового шпиталю в Ірпені виявили потужну авіабомбу. Бомбу знешкоджено.

Миколаївські морпіхи та військовослужбовці «Азова» врятували півтисячі бійців із порту Маріуполя.

Рятувальники розібрали всі завали будівель у Бородянці Київської області після наступу Росії, з-під завалів витягли тіла 41 особу.

Бродіння в РФ

Москва приступила до «чистки». ФСБ заарештувала «міністра внутрішніх справ» так званої «ЛНР».

У Росії почали ховати російських військових, тіла яких насправді й досі перебувають в Україні.

Закордонні компанії, що пішли з Росії, навряд чи повернуться в країну в найближчі п’ять років, і, швидше за все, рано чи пізно звільнять персонал, вважають експерти.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що на іноземців, які захищають Україну від російських загарбників, не поширюються Женевські конвенції, тому їх потрібно «денацифікувати насамперед».

У Петербурзі четверокласникам показали фільм «Бісогон ТВ» з маркуванням 18+ про «нацизм в Україні».

У центрі Москви біля пам’ятника Юрію Долгорукому сталася пожежа.

Міноборони РФ запропонувало передати військкоматам оформлення пільг рідним військовим, які загинули в Україні. Це зробить дані про втрати закритішими.

«Літера Z символізує трагедію та горе як для Росії, так і для України», – заявила Поклонська.

Держдума заборонила банкам передавати інформацію про клієнтів іншим країнам без дозволу влади.

Держдума ухвалила закон про безплатний газ для меморіалів «Вічний вогонь».

На псковську вчительку склали протокол за плакат «Ні війні!». До цього росіян штрафували за гасло «********» та антивоєнну цитату Путіна.

9195 нових випадків зараження коронавірусом у Росії.

Художника Олега Кулика викликали на допит до Слідчого комітету Росії у рамках кримінальної справи щодо реабілітації нацизму. Розслідування пов’язане з показом його скульптури «Велика мати» на ярмарку «Арт Москва».

Користувачі «Держпослуг» отримали листи про «престижні труни в обмін на службу». Представники сайту заявили про «нелегітимний трафік».

Колишнього петербурзького депутата Максима Резніка засудили до п’яти місяців колонії-поселення за звинуваченням у зберіганні марихуани.

У Москві скасували спектакль із Юлією Ауг після скарги депутата Хінштейна. Акторка виступала проти війни.

Ведучий «Сто до одного» вибачився за «недоречні веселощі» під час війни. Усі випуски передачі зникли з YouTube.

Запасів зарубіжної електроніки та побутової техніки у російських магазинах вистачить до літа.

Для збереження в Росії фільмів та серіалів компаній із «недружніх» країн влада має намір скористатися механізмом примусової ліцензії. Нині він діє лише на патенти, але його застосування планують розширити.

Влада РФ обговорює ідею знизити в 4-5 разів тарифи за шкідливі викиди підприємств.

Самостріл

Toshiba зупиняє прийом нових замовлень та інвестицій у Росію.

Danone припинила імпорт в Росію рослинного молока Alpro та мінеральної води Evian.

Sova Capital перестане давати аналітику з російських емітентів.

З російського App Store зник додаток TikTok.

Те, що залишилося від економіки

«Яндекс.Драйв» може втратити близько 35% автопарку в 2022 році.

«Сбер», ВТБ, «Альфа-банк», «Відкриття» та інші підсанкційні банки не зможуть випускати карти UnionPay.

У Росії може виникнути надлишок IT-фахівців.

Німеччина пообіцяла відмовитись від російської нафти до кінця року.

Shell відкликала десятки своїх співробітників, відряджених на спільні з «Газпромом» та «Газпром нафтою» проекти в Росії.

США ввели санкції проти 29 фізичних осіб та 40 компаній з Росії.

Продажі Lada у березні впали на 56% порівняно з тим самим місяцем 2021 року.

Введені санкції так чи інакше торкнулися всього російського бізнесу. Багатьом індустріям особливо відчутним став відхід міжнародних платіжних систем. Через неможливість проводити перекази цілі сфери виявилися паралізованими.

ЦБ повідомив про зниження видач кредитів бізнесу на третину у березні. Портфель корпоративних кредитів російських банків у березні скоротився на 171 млрд рублів.

США розширили перелік санкцій проти росіян. Серед тих, хто потрапив під санкції, — заступники Набіулліної, включаючи Ксенію Юдаєву, керівництво банку «Відкриття» та син бізнесмена Костянтина Малофєєва. У чорний список також потрапив один із найбільших у Росії операторів дата-центрів з майнінгу криптовалюти BitRiver.

Японія офіційно скасувала торговий статус Росії «найбільшого сприяння» через вторгнення в Україну. Це дозволяє Токіо вводити вищі мита на товари.

Міжнародна ізоляція

В одному із зоопарків німецької Баварії вирішили перейменувати дикого кабана на ім’я Путін. Тварину раніше назвали на честь диктатора через її російське генетичне коріння. Оператор зоопарку вирішив, що «жодна свиня не заслуговує на це ім’я». Зрештою кабана назвали Ебергофером — на честь поліцейського з популярної в Баварії серії книг.

До Києва приїхав голова Європейської ради Шарль Мішель.

Колишній глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель, який очолював у 2013—2017 роках міністерство економіки та енергетики, заявив, що не дослухатися заперечень східних європейців проти «Північного потоку-2» було помилкою.

Російських та білоруських тенісистів не допустять до участі у турнірі в Вімблдоні у відповідь на напад Росії на Україну.

Starlink під час воєнного стану дозволили користуватися всім українцям — раніше використовувати супутниковий інтернет компанії Ілона Маска дозволяли лише військовим.

Главу однієї із земель Німеччини Мануелу Швезіг викрили у сприянні Газпрому у запуску «Північного потоку-2».

Фахівці з PwC, EY, KPMG та Deloitte повідомили про масовий запит на перенесення «дочок» російських компаній з Європи.

Кіпр позбавить громадянства ще чотирьох людей, які потрапили під санкції Євросоюзу.

Мерія Таллінна ухвалила рішення про створення в естонській столиці площі України.

Японські залізничники пофарбували потяг у синьо-жовтий колір на знак солідарності з Укрзалізницею.

По вулицях Берліна проїхали сотні дорослих та маленьких велосипедистів із прапорами України за плечима. Протягом маршруту учасників радісно вітали перехожі, постійно лунали вигуки: «Слава Україні!», водії автомобілів сигналили, люди висували з вікон будинків та махали руками.

Південнокорейська актриса Лі Янг-ае пожертвувала майже $83 тисячі на підтримку українців, які постраждали від війни.

Відомий голлівудський актор Лів Шрайбер вирушив до Польщі, де активно допомагає волонтерам готувати їжу для українських переселенців.

Образ зворушливої ​​«Київської Мадонни» (Тетяна Близняк із тримісячною донькою), яка ховалась у метро від «визволителів» – тепер у католицькому храмі в Неаполі. Автор картини – художниця з Дніпра Марина Соломеннікова.

Польський пекар Яцек Полевський приїхав із Познані до Бучі, щоб пекти там хліб. Під час війни Яцек усіляко підтримував українців, але коли побачив фото зруйнованої Бучі, вирішив поїхати саме туди. «Житній, зроблений за польською рецептурою з найкращої еко-муки. Хліб буде дуже поживний, ситний, можна сказати, солдатський і дуже запашний», — розповів Яцек у соцмережах.

Музикант Давид Мартелло подорожує Польщею зі своїм піаніно та грає для українських біженців.

Канадський поп-панк гурт Simple Plan зняв кліп на пісню, присвячену війні в Україні. Зібрані кошти передадуть фонду ЮНІСЕФ для допомоги потерпілим українським сім’ям.

Футболісти донецького «Шахтаря» вийшли на благодійний матч проти турецького «Фенербахче» у футболках із зображенням 4-річної дівчинки Аліси, яка з початку війни живе у підвалі «Азовсталі» в пекельному Маріуполі. «Цей матч – можливість показати через історію Аліси весь жах війни. Страждання, біль, сльози, страх українських дітей замість радості, сміху та веселощів», – пояснили акцію у «Шахтарі».

#RussiaDisintegration #РозвалРосії

Корреспондент

Напишіть відгук