«Росіян у списках мобілізованих не повинно бути більше ніж 10% – тобто один росіянин на десять башкирів і татар»: як у Башкортостані проходить мобілізація

<strong>«Росіян у списках мобілізованих не повинно бути більше ніж 10% – тобто один росіянин на десять башкирів і татар»: як у Башкортостані проходить мобілізація</strong>

Навіть люди, які не цікавляться політикою і не гребують роботою в державних органах тюрми народів, почали розуміти, що під час мобілізації відбувається геноцид корінних народів РФ.  на Телеграм-каналі КушТау on-line опублікували листа від однієї такої людини, яка підтверджує, що це не «перегини на місцях», а цілеспрямований підхід. Попри всю свою наївність автор не може не помічати того, що відбувається.

Наведемо текст листа повністю.

Вже не перший рік я працюю у військкоматі в Республіці Башкортостан. Це далеко не робота моєї мрії. Але я завжди намагався чесно виконувати покладені на мене обов’язки, і мені ніколи не було соромно за мою службу – особливо зараз, у цей непростий для країни та республіки час. Усе змінилося цього року.

На початку жовтня я вперше звернув увагу на те, що проходження терміну, ВОСівка, військова кафедра – важливі, але не визначальні моменти у проведенні часткової мобілізації. Декілька разів воєнком завертав одних кандидатів і вказував на інших, які явно поступалися за всіма параметрами… Подібні підходи мене дуже здивували – адже раніше, у мирний час, нічого подібного зі строковиками не спостерігалося. Так, бували випадки, коли воєнком давав вказівки щодо того чи іншого призовника – питань нема, я не заперечую… але це були окремі випадки. Тут же втручання мало явно системний характер – регулярно мені повертали справи з російськими іменами та прізвищами, нерідко двічі («шукай інших»), доки до списку не включали хлопців із башкирськими й татарськими іменами та прізвищами. Те, що відбувається, почало мене сильно напружувати. Ще через тиждень воєнком викликав мене до кабінету і заявив, що є усна вказівка згори мобілізувати переважно башкирів і татар. Сказано це було офіційним тоном, при цьому мимохідь, серед інших оргпитань. Я отетерів від такої заяви – попросив пояснити. Воєнком, явно роздратований і незадоволений, сказав, що росіян у списках мобілізованих не повинно бути більше ніж 10% – тобто один росіянин на десять башкирів і татар. Я заперечив, на що воєнком відповів у стилі «вказівка прийшла сам знаєш звідки, не виступай, і роби свою роботу, якщо не хочеш проблем для себе та для всіх нас». Що означає 10% – це норма для нашого військкомату чи для всієї республіки? Мені не відомо. Воєнком запевняє, що йому теж.

У будь-якому разі, воєнком почав дуже уважно звіряти всі списки щодо дотримання квот.

Тепер моє особисте ставлення до цієї проблеми. Я не знаю, кому спала на думку ця «чудова ідея», і які цілі переслідують автори цих квот, але точно знаю, що добром це не закінчиться. Я знаю настрої у нашому районі, знаю, про що говорять прості люди. Скажу дипломатично – народ і до цього не дуже шикував, а зараз так і взагалі. Ми ніколи не були сильно розпещені увагою Москви та республіканського начальства. Кожен пристосовується виживати так, як може, не чекаючи допомоги від держави. Люди налякані та пригнічені. Усі розуміють, що ситуація для Росії розвивається далеко не найкраще, і про долі сімей мобілізованих ніхто не думав і не подумає.

Дедалі очевидніше, що башкирських чоловіків вигрібають на фронт цілими селами.

Про їхнє забезпечення, як і про утримання їхніх сімей, ніхто не думає – ні в районі, ні там, вище.

Прошу опублікувати мого листа. Я все ще вірю в порядність та розсудливість нашого військово-політичного керівництва. Ми вже відмобілізували таку кількість башкирів, та й татар, що мобілізація в республіці має бути зупинена. За плечима татар є РТ та впливові люди на федеральному рівні. Якщо ж ніхто не заступиться за башкирів – на нас чекає демографічна катастрофа.

Корреспондент

Напишіть відгук