«Ніяких гарантій безпеки для Росії»: у Польщі вважають помилкою навіть саме обговорення цього питання

«Ніяких гарантій безпеки для Росії»: у Польщі вважають помилкою навіть саме обговорення цього питання

Влада Польщі вважає стратегічною помилкою будь-яке обговорення надання Росії гарантій безпеки. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський після прибуття на засідання Ради ЄС на рівні глав МЗС, повідомляє кремлівський рупор ТАРС.

«Надзвичайно важливо не дозволяти якось втягувати себе в роздуми про те, що Україна нібито має віддавати якусь частину своєї території або що Росія має право чекати від будь-кого гарантій безпеки. Обговорення такого типу – це стратегічна помилка», – вважає він.

Як стверджує представник МЗС Польщі, «сьогодні не Росія потребує гарантій безпеки, а Європа потребує гарантій безпеки від Росії».

Раніше президент Франції Еммануель Макрон в інтерв’ю телеканалу TF1 за підсумками свого візиту до США заявив, що майбутня європейська безпекова архітектура повинна передбачати гарантії для Росії. За його словами, це питання буде частиною дискусій про мир, тому слід думати про те, як Франція та ЄС зможуть захистити своїх союзників та одночасно надати Росії гарантії безпеки у той момент, коли відбудеться повернення за стіл переговорів. При цьому Макрон наголосив, що не бачить військових варіантів вирішення українського конфлікту, і заявив, що єдиний шлях виходу із цієї ситуації лежить через переговори.

Нагадаємо, Росії вже давали гарантії безпеки, коли передали всю українську ядерну зброю Кремлю за Будапештським меморандумом. Які ще можуть бути гарантії безпеки захисту великої ядерної наддержави від маленької країни без ядерної зброї?

Світ пам’ятає, чим закінчилися «гарантії безпеки» для великого і сильного Третього Рейху, який дуже боявся маленької Чехословаччини — вдруге на цей прийом ніхто не купиться, бо світове співтовариство хоч і повільно, але намагається вчитися на прикладах помилок минулого.

Корреспондент

Напишіть відгук