Україна не бачить проблеми у депортації татарського націоналіста

Україна не бачить проблеми у депортації татарського націоналіста

Державне бюро розслідувань України відреагувало на звернення «Вільного Ідель-Уралу» щодо насильницького видворення з України співробітниками Управління Служби безпеки України у Львівській області татарського націоналіста Ільшата Шарафулліна.

Центральний правоохоронний орган України повідомив, що звернення не є заявою про кримінальне правопорушення, оскільки викладені у ньому відомості не містять обставин, що вказують на ознаки складу злочину. У зв’язку з чим, на думку Державного бюро розслідувань України, немає підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Відповідь ДБР більш ніж дивна. По-перше, заяву щодо правомірності дій Управління Служби безпеки України у Львівській області перевіряло Львівське територіальне управління Державного бюро розслідувань України. Тобто перевіряли земляки. По-друге, відповідь прийшла з величезною затримкою, порушуючи терміни, визначені законодавством. По-третє, офіційний лист, на бланку ДБР, не має ні вихідного номера, ні дати відправки. Не зрозуміло, як слідчий Юрій Ривак підписав такий лист. По-четверте, відповідь містить багато порожньої лірики, але жодного слова про те, які дії з метою перевірки викладених у зверненні фактів було вжито. По-п’яте, так і не зрозуміло, які претензії СБУ мали до Ільшата. Якщо його викрили в роботі на Росію – чому його не заарештували й не судили? Чому татарського націоналіста, який утік до України, рятуючись від репресій, насильно депортують до Молдови?» – прокоментували листа ДБР у прес-службі «Вільного Ідель-Уралу».

Ільшат Шарафуллін з міста Яр Чалли, Республіка Татарстан. Йому 47 років. 2020 року він нелегально перетнув кордон з Україною і запросив політичного притулку. Півтора роки жив у Сумах і чекав на рішення щодо свого статусу. Пізніше переїхав до Одеси.

26 лютого 2022 року, через два дні після вторгнення ЗС РФ в Україну, він прибув до Києва і вступив до лав Територіальної оборони Збройних сил України, бажаючи взяти участь у боях проти росіян.

Останні тижні Ільшат намагався оформитися на контракт у ЗСУ, жив у одного із наших соратників у Києві. У п’ятницю 2 вересня він перестав виходити на зв’язок, а ввечері у вівторок 6 вересня надіслав повідомлення, в якому вказав, що був затриманий СБУ і вивезений на кордон із Молдовою, де його намагаються депортувати, проте молдовські прикордонники відмовилися впускати його до Молдови.

7 вересня, близько 2.00 ночі, Служба безпеки України після 4 днів утримання у неволі депортувала Ільшата Шарафулліна. Наразі він перебуває на території Молдови.

Корреспондент

Напишіть відгук