Сиресь Боляєнь: «Ми відчуваємо підтримку естонських та фінських братів, але не угорців»

Сиресь Боляєнь: «Ми відчуваємо підтримку естонських та фінських братів, але не угорців»

Головний старійшина ерзянського народу Сиресь Боляєнь прокоментував участь ерзян у Лізі Вільних Націй та співпрацю із фіно-угорськими державами, зокрема в рамках відзначення Тижня поневолених народів.

«У ці дні актив ерзянського національного руху, як на батьківщині, так і в еміграції, включився у відзначення Тижня поневолених народів. Ліга Вільних Націй, до якої увійшли ерзяни, проводить різні заходи, що спрямовані на привернення уваги міжнародної спільноти до безправного становища наших поневолених народів: мітинги, пікети, прес-конференції», – зазначає ерзянський лідер.

Він пояснює, що з моменту повномасштабного вторгнення ЗС РФ до України, репресивний тиск на поневолені народи всередині Росії лише посилився: «У той час як співробітники ФСБ та поліції залякують наших активістів, втручаються у проведення ерзянського моління в Ерзянь Мастор, створюють паралельні національні представницькі органи – ми одержуємо слова підтримки з Естонії та Фінляндії. Так, сьогодні естонські і фінські політики не можуть публічно підтримати наші державницькі устремління, чи навіть вимагати від Москви чогось в інтересах ерзян – наприклад відкриття ерзянської гімназії у Саранську. У сучасних умовах все це позбавлено сенсу. Однак, лунають слова підтримки від естонських та фінських науковців, культурологів, правозахисників. Вони підтримують ерзян морально і надихають до продовження нашої боротьби. Ми відчуваємо плече наших фіно-угорських братів з Таллінна та Гельсінкі!»

Ерзянський Інязор (головний старійшина) відзначає, що натомість угорське суспільство дедалі більше дистанціюються від фіно-угорського світу: «Протилежні сигнали з Угорщини. На жаль, за останні 3 роки нам так і не вдалось встановити жодних контактів із угорськими політиками, громадськими діячами чи науковцями. Фіно-угорська тема стала «валізою без ручки» для Будапешта. Важко нести, але й шкода кинути. Справа не лише у тому, що угорці відцуралися своїх братів – боляче бачити як пан Орбан змагається із пані Захаровою за увагу Лаврова і право сказати те, що схвалить російське МЗС. Коли угорський уряд виступає у ролі речника Кремля – це принижує та дискредитує наші народи».

Корреспондент

Напишіть відгук