„A legvalószínűbb idő az Ufára irányuló atomcsapásra helyi idő szerint körülbelül 18 óra”: mi lesz a várossal, ha Putyin továbbra is megnyomja a piros gombot

„A legvalószínűbb idő az Ufára irányuló atomcsapásra helyi idő szerint körülbelül 18 óra”: mi lesz a várossal, ha Putyin továbbra is megnyomja a piros gombot

Baskíria fővárosa azon városok listáján szerepel, amelyeket atomcsapás fenyeget, ha a Kreml továbbra is atomháborút akar játszani. A “Hírek Ufa városáról” részletes utasításokat közölt arról, hogy mit kell tenni nukleáris robbanás esetén. A kiadvány megmutatja a valós képet arról, hogy mi lesz Ufával, ha atomcsapást hajtanak végre rá. Hogy minden lakó felmérhesse a lehetséges kilátásokat.

Az „UTASÍTÁSOK a moszkvai „nukleáris riasztás” helyzetével kapcsolatos intézkedésekhez című szöveg alapján, kissé korrigálva a szerző azt javasolta, hogy mi történne Ufával atomcsapás esetén.

1. Előzetes információ.

1.1. Az Ufa elleni nukleáris támadás legvalószínűbb időpontja helyi idő szerint 18:00 körül van. Ez azért van, mert:

a) washingtoni idő szerint délelőtt 10 óra lehetővé teszi a sztrájk előkészítését és lebonyolítását az illetékes bűnüldöző szervek délelőttjén anélkül, hogy az orosz hírszerzés idő előtt felhívná az esetleges ellenség szervezeteinek munkaidőn kívüli tevékenységére;

b) minden típusú városi és távolsági kommunikáció túlterhelt a munkanap végén, és nehézkes a vészhelyzeti védekezési intézkedések összehangolása;

c) az ügyeletes szolgálatok figyelme ebben az időben csökken;

d) a lakosság jelentős része úton van a munkahely és a lakóhely között, ami tovább nehezíti az intézkedések és intézkedések összehangolását;

e) a közlekedési utakat megbénítják a forgalmi dugók, és a bennük elhelyezkedő lakosság elsősorban nem védett a károsító tényezőktől.

1.2. A termonukleáris lőszer legvalószínűbb hozama 2-10 megatonna. A lőszer szupererejét a szállító járművek képességei korlátozzák, és az Ufa metropolisz nagy és hosszúkás területe miatt, valamint mivel a köztársaság olaj- és vegyiparának vállalkozásai a a város északi része.

1.3. A legvalószínűbb időpont a „Nukleáris riasztás!” a csapás pillanatáig:

a) körülbelül 17 perc, amikor földi hordozó rakétákat indítanak az amerikai kontinens területéről;

b) körülbelül 7 perc, amikor rakétahordozókat indítanak el az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengeren elfoglalt tengeralattjáró-alapú rakétahordozókról.

Ez megfelel a légkör feletti térben ballisztikus pályákon haladó ballisztikus rakéták repülési idejének az első űrsebesség nagyságrendjével, azaz 7,9 km/sec, vagyis körülbelül 28 000 km/h sebességgel. A gyakorlatban harci körülmények között előre lehet látni bizonyos hibákat és kommunikációs késéseket, amelyek ténylegesen néhány percre csökkenthetik az értesítési időt.

2. „Nuclear riasztás!” hanggal adják az összes tévé- és rádiócsatornán, valamint a vasúti mozdonyok és vízi járművek sípolása is megkettőzi, egy hosszú és két rövid, többször ismétlődő hangjelzés.

3. A hivatali beosztása szerint menedékhellyel ellátott személyek atomriasztás esetén azonnal megkezdik a kiürítési terv szerinti tevékenységet polgári védelmi képviselők, épületparancsnokok, csoportvezetők irányításával, vagy önállóan. Pánikmentesen, szervezetten, a legkisebb késedelem nélkül kell cselekedni. A pánik minden megnyilvánulását azonnal el kell fojtani minden lehetséges eszközzel, egészen az erő és a fegyverek alkalmazásáig.

Legkésőbb 6 perccel később (vagy korábban, a menhely vezető tisztjének utasítására, aki meg van győződve arról, hogy az óvóhelyen teljes létszámban vannak kijelölt csoportok) az első figyelmeztető jelzést követően a menhely minden bejáratát meg kell tenni. harci módnak megfelelően blokkolva és blokkolva kell lenni, függetlenül a bennük menedéket nem hagyók esetétől és a kint maradottak számától. Azonnal meg kell akadályozni, hogy valaki kivétel nélkül megakadályozza a bejáratok lezárását, bármilyen eszközzel, egészen fegyverhasználatig.

4. A „Nuclear riasztás!” a menedékhellyel nem rendelkező személyek attól függően, hogy éppen hol tartózkodnak, függetlenül járnak el, késedelem és pánik nélkül, megtesznek minden szükséges intézkedést a nukleáris megsemmisítés tényezőitől való védekezés és elrejtőzés érdekében. Nyugodtan, hozzáértően kell cselekedni, felmérve lakóhelyének sajátos körülményeit, bátorítani másokat, hogy kövessék példájukat, és hangjukkal és tetteivel bizalmat keltsenek bennük. Mindenekelőtt a gyermekek és nők, valamint az idősek biztonságáról kell gondoskodni.

4.1. Ha a háznak pincéje van, akkor az alagsorba kell bújnia. Az ajtók repedéseit tetszőleges ronggyal kell betömni, meg lehet nedvesíteni. Hasznos egy kis mennyiségű ivóvizet magunkkal vinni.

4.2. Az épületben érdemes elbújni egy zárt helyiségben, belső folyosón, fürdőszobában, kamrában, amelyet a külső falaktól további válaszfal választ el, és nincs ablaka. Hasznos az ajtórések betömése és a víz felhalmozása is.

4.3. Egy ablakos szobában feküdjön a padlón, lábait a külső falhoz támasztva, és takarja le a fejét a kezével. Válasszon egy helyet az ablak alján vagy oldalán, hogy a fény a lehető legkevesebbet essen rád. Jobb elrejteni a fény elől egy nehéz tárgy – szekrény, kanapé, asztal – mögé.

4.4. Az utcán lévőknek haladéktalanul menedéket kell keresniük az épületekben, legalább a bejáratukban, vagy más természetes menedéket kell használniuk, például:

a) a metró a legjobb menedékhely az összes lehetséges óvóhely közül, de nálunk nincs is, ezért csak a pincékben;

b) kazánházak, mélygarázsok;

c) bármely földalatti csatorna csatornakútja és alagútja;

d) új épületek alapjai és alsó helyiségei;

e) földalatti átjárók és közúti alagutak;

f) raktárak, földalatti illemhelyek stb.

4.5. Szárazföldi tömegközlekedés közben azonnal hagyja el, és fedezze fel (lássa fent).

4.6. Ha az autóban van, azonnal hagyja el, és fedezze fel (lássa fent). Ha az autó az alagútban van, meg kell állnia benne. Ha lehetetlen elhagyni az autót egy forgalmi dugóban, vagy nincs menedékhely a közelben, feküdjön a padlóra az ülések között, és takarja le a fejét a kezével, védve magát a kívülről érkező sugárzástól.

4.7. Ha nem tud elrejtőzni bármelyik helyiségben, feküdjön le a földre az épület közelében, a városközponttal szemközti fal alatt, ahol a robbanás epicentruma lesz. Igyekezzen minden oldalról zárt udvar-kutat vagy szűk átjárót az épületek között választani.

4.8. Amikor egy parkos területen tartózkodik a lehetséges takarástól távol, azonosítson egy vastag fát, vagy egy dombot, vagy egy árkot, vagy bármilyen egyenetlen terepet, vagy egy emlékművet, és feküdjön le lábával a városközponttól távolabb, ahol a a robbanás epicentruma található. Ez megvédi Önt a hősugárzástól, amely a fő károsító tényező.

5. Tiszta, felhőtlen időben a nappali órákban a leszálló robbanófej közeledését egy nagyobb magasságban lévő repülőgép nyomához hasonlóan a légkör felső rétegeiből Ufa északi irányába ívesen leereszkedő fehér kondenzcsík határozza meg. (ipari övezet, Csernyikovka a Északi Buszpályaudvar közelében) nagy sebességgel. Ne feledje: a közeledő és leszálló robbanófej hangja szuperszonikus sebessége miatt nem hallható.

6. A modern irányítási eszközök pontosságával a robbanás epicentruma a „8-as felületen” – „Sztepanovszkij-fordulón” belül helyezkedik el.

7. Ufában földi robbanásra kell számítani. Ez némileg csökkenti az általános károsodás sugarát a föld alatti robbanáshoz képest, de növeli a szeizmikus hullám erősségét, ami a felső rétegekben nagy erejű földrengéshez hasonló jellegű tektonikus zavarokhoz vezet. ami a 10-15 km-es sugarú körben még jelentősen eltemetett, fokozott szilárdságú óvóhelyek összezúzásához és megsemmisítéséhez vezet.

8. Hőkárosító tényező.

8.1. A robbanás epicentrumában fényvillanás történik, amelynek fényereje sokszorosa a megfigyelt napfénynek. A vaku 0,03-0,04 másodpercen belül 1,5-2 km átmérőjű, 10-20 millió °C hőmérsékletű, vakító világító gömbbé alakul. A város északi részét Timasevo falutól a 8 emeletes épületig terjedő sugárban lefedi, és minden, ami ebbe a térbe belép, azonnal megszűnik, plazma állapotba fordul.

8.2. 3-4 km-es körzetben minden szerves eredetű tárgy, amely közvetlenül ki van téve a robbanás közvetlen hősugárzásának (fedetlen emberek, állatok, növények, a robbanás felőli fa épületrészek) azonnal elpárolog és ég. Aszfalt útburkolatok, fém kerítések, tetők és épületszerkezetek részei, beton- és téglafalak, beleértve a kő- és kerámiaburkolatú falakat is, amelyek a robbanás közvetlen hősugárzására nyitottak és több méteres mélységig lefedve megolvadnak, elpárolognak, azonnal kiégni.. A Saksa-Csernikovka – Szipajlovo – Városi Kultúrpalota sugarú körben minden anyag, mind a szerves bevonatú, mind a szervetlen hőálló, közvetlenül a robbanás pillanata után néhány másodpercen belül kiég, több tízezer fokos hőmérsékleten.

8.3. 20-25 km-es körzetben fellángol minden, a robbanás irányába néző, közvetlen hősugárzásnak hozzáférhető fa, műanyag, festett felület, növény, fémtetők átégnek, beton, tégla, üveg, fém, kő megolvad. ; az ablakkeretek égnek, az üvegek elpárolognak, a vezetékek megolvadnak, az aszfalt meggyullad. Az aktív tűz zónája azonnal lefedi a várost egészen az Ufa repülőtérig. Kint gyűrű alakú erdőtűz üt ki. Kigyulladnak a teljesen beépített masszívumok, erdei parkzónák. Az Ufimka, a Belaja és a Dema folyók tározói elpárolognak.

Ne feledje: a közvetlen sugárzó hőhatás a robbanás erejétől függően a másodperc töredékétől néhány másodpercig, sőt akár több tíz másodpercig is tart, és csak egyenes vonalban terjed, azaz bármilyen akadály közted és a robbanás között. amelynek árnyékában találja magát, életet menthet a robbanás epicentrumától megfelelő távolságban.

9. A lökéshullám károsító tényezője.

9.1. A léglökéshullám hatása azonnal a robbanás pillanatában megindul és követi a hősugárzást, de elmarad a pillanatnyi hatásától, mivel a robbanás epicentrumától távolabbi távolság, annál hosszabb az időtartam. érintett zóna, a légi lökéshullám sebessége eléri az 1-5 ezer m/s-ot, i.e. Ebben a zónában minden, ami egyébként is ki van téve hőhatásoknak, egy erőteljes robbanás hatására az epicentrumtól a perifériáig terjed, magas hőmérsékleten égő zúzott törmelék vízszintes felületévé változik (az ún. a táj”). A Szipajlovo és Dema sugarak között elhelyezkedő, égő zúzott anyagok töredékeit lökéshullám löki ki egy bővülő koncentrikus kör mentén a harmadik zónába.

9.2. A harmadik zónában, azaz Ufán belül a lökéshullám sebessége valamelyest csökken, különösen a felszín közelében, de továbbra is a szuperszonikus felett marad, azaz Csenokovka határán 300-500 m/s-ig, ami azonnali pusztulását okozza. földszintes épületek, magas és alacsony épületek. Az epicentrum felé eső felületek vörösen izzó és égő részei, a bontás során más anyagokkal keveredve adják az ún. „tűzszőnyeg”, amelynek hőmérséklete biztosítja a fémek égését és a kerámiák olvadását. A lökéshullám áthaladása során az egyes részek és alkatrészek a tüzérségi lövedékek nagyságrendjének megfelelő sebességgel mozognak a levegőben, súlyosbítva a felszín fölé emelkedő minden megsemmisítésének folyamatát. Minden ültetés kitör, minden tározóból „kipréselődik” a víz.

9.3. A legközelebbi erdők, települések és Repülőtér-Ufa szintén teljes vagy túlnyomórészt pusztulásnak, részleges vagy teljes pusztulásnak és égésnek vannak kitéve.

9.4. A teljes érintett területen egy erősen lecsökkent légköri nyomású terület alakul ki mind a levegőben lévő oxigén kiégése, mind a légtömegek koncentrikus „széttolása” miatt. Ennek eredményeként röviddel a lökéshullám áthaladása után egy „fordított lökéshullám” jelenik meg, amely az epicentrum felé irányul. Egy közönséges hurrikán sebességével arányos, jóval kisebb sebesség jellemzi, de a teljes tűzterületre friss oxigéntömegeket hoz, ami „harang” hatást kelt, létrehozva az ún. „tűzvihar” a pusztítás teljes területén. A Blagovescsenszk – Csesznokovka falu határain belüli zónát a kemencében lévő forró szén kiegyenlített felületéhez hasonlítják.

10. A földi robbanás szeizmikus hatása „földrengés-hatást” okoz a felszíni rétegek tömörödésével és elmozdulásával. Az Ipari Zóna – Szipajlovo összes bomba óvóhelye teljesen megsemmisült. A városon belül minden pince teljesen lerombolt. A Szipajlovo – Proszpekt Oktiabrya – Zelenaja Roscsa tér összes csatornázási és szellőztető szerkezete összetört, megsemmisült és összeomlott. A szellőzőaknákat, vész- és szervizkijáratokat a felületen lévő forró tömegréteg feltölti, összenyomja, vagy teljesen elzárja. A Juzsnij mikrokörzet teljesen a föld alá kerül, mivel egy hatalmas üregekkel rendelkező sziklára épült.

11. A robbanás külső képe normálisnak tűnik, és egy nagy teljesítményű termonukleáris robbanásra jellemző. Az Ufa északi részét két kilométeres sapkaként borító fehér plazmagömb, amely négyszer magasabb, mint az osztankinói televíziótorony, néhány másodperc múlva halványulni kezd, bíbor füstös fátyollal rándulni kezd, és elválik a felszíntől, „lebegve” fel” felfelé. Az égő város minden irányban „fekszik”, mint egy dominókör, kavargó füst borítja, a kör perifériájáról füst- és tűzfolyamok zúdulnak a felszálló gömbbe, jellegzetes „gombaszárat” alkotva, alul az érintett terület határáig tágul, felül a gömbig szűkül, amely „gombasapkák” felhőbe burkolódik. A gomba tövében kavargó füst eléri a kilométeres magasságot, a „láb” átmérője a „sapka” alatt 800-1000 méterre szűkül. A „gomba” tovább emelkedik, és bár gigantikus mérete miatt lassúnak tűnik az emelkedés, három-öt perc múlva már 25-35 km-es magasságba is eljut. Nagy teljesítményű robbanás esetén ez a kép akár több órán át is elállhat.

12. Maga a tűz, amely lehetetlenné teszi a mentési munkálatok megkezdését, az Ufa metropolisz érintett területét figyelembe véve akár több napig is folytatódhat.

13. A magas sugárzási háttér a kiemelt jelentőségű különleges műveletek kivételével 15-20 napon belül nem teszi lehetővé a mentési munkák megkezdését a metropoliszban. Bármilyen mentési művelet végrehajtását célszerűnek kell tekinteni a Blagovescsenszk – Repülőtér-Ufa vonal mögött 5-10 km-nél nem közelebbi területen.

14. A robbanás epicentrumában lévő tölcsér egy kb. 2 km átmérőjű, középpontjában 200-300 m mélységű kráter, melynek felszíne 10-12 m vastag üveges tömeg.

A második érintett terület egy viszonylag sík felület, amelyet 0,3-0,9 m vastag üvegszerű szinterezett massza réteg borít.

A harmadik érintett terület egy göröngyös felület, amelyet nagyrészt több millimétertől több centiméter vastagságú üvegszerű szinterezett massza borít.

Az ilyen lőszereknek a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Franciaország által végzett tesztjei megbízhatóan kimutatták, hogy a megjelölt sugarakon belüli mentési munkák végrehajtásának nincs valódi alapja. A nyitott és védett munkaerő, berendezések és épületek veresége eléri a 100%-ot. A mentési munkának az áttelepítésre és azoknak az embereknek a megsegítésére kell összpontosítania, akik a közvetlen megsemmisítés zónáján kívül, a 100 kilométeres zónán kívül találják magukat.

Ufa metropoliszát örökre elveszettnek kell tekinteni, területének felhasználása a következő évtizedben teljesen lehetetlen.

Корреспондент

Leave a Reply