Arra kérik az Európai Parlamentet, hogy ne vitassa meg az orosz területek sorsát a rabszolgák háta mögött

Arra kérik az Európai Parlamentet, hogy ne vitassa meg az orosz területek sorsát a rabszolgák háta mögött

Roberta Macola, az Európai Parlament elnökéhez fordult a Szabad Nemzetek Szövetsége, amely a Moszkva által rabszolgasorba vetett népeket egyesíti az önrendelkezési jog megvalósításáért folytatott harcban.

Tudtunk a száműzetésben élő orosz ellenzéki csoportok közelgő találkozójáról az Európai Parlament vezetésével. Sajnos nem először kapunk olyan információt, hogy az úgynevezett „jó oroszok” nyugati politikusokkal találkozókat tartanak, és a ma már az Orosz Föderációhoz tartozó összes terület nevében beszélnek. Ezért kénytelenek vagyunk nyilvános nyilatkozatot tenni” – írja a Szabad Nemzetek Szövetségének sajtószolgálata.

A Liga képviselői felhívják az Európai Parlament vezetésének figyelmét, hogy az Orosz Föderáció lakosságának jelentős részét a nem orosz nemzetiségűek teszik ki, a nemzeti köztársaságok pedig a föderáció hatalmas területét foglalják el – de a hangot az Orosz Föderáció őshonos népeinek sérelmét figyelmen kívül hagyják és szisztematikusan elnyomják.

A szervezetet felháborítja, hogy a száműzetésben élő orosz ellenzéki körök az Orosz Föderáció összes területe és népe nevében nyilvánosan felszólalnak anélkül, hogy képviselői mandátumuk lenne: „A most Moszkva fennhatósága alá tartozó területekkel kapcsolatos minden tárgyalást meg kell tenni. részvételünkkel – tatárok, baskírok, burjátok, jakutok, kalmükök, csecsenek, erzák, moksák, kozákok, valamint más népek és regionalista mozgalmak képviselői”.

A felhívás szerzői azzal érvelnek, hogy a száműzetésben élő orosz ellenzéki politikusok képviselhetik magukat, de egyik nemzeti mozgalom, egyetlen országos képviselő-testület sem adott felhatalmazást a rabszolgák érdekeinek képviseletére.

Az „Oroszországról” folytatott párbeszéd a moszkvai elit vagy ellenelit képviselőivel az észak-kaukázusi, idel-uráli, szibériai, valamint más moszkvai gyarmatok népeinek háta mögött visszafordíthatatlanul a helyzet radikalizálódásához vezet. Világos jelzést fognak kapni az emberek az európai politikusoktól: a moszkvaiakkal beszélnek földjeinkről és gazdagságunkról, a hátunk mögött beszélnek” – összegeznek a Szabad Nemzetek Ligája tagjai.

Emlékezzünk vissza, hogy november 11-én került sor az Orosz Föderáció nemzeti és regionalista mozgalmainak európai politikusokkal való interakciójára szolgáló vitafórum, a Szabad Nemzetek Klubjának első ülésére. Az ülést Mantas Adomenas, a Litván Köztársaság külügyminiszter-helyettese vezette. A rendezvényt a Szabad Nemzetek Szövetsége szervezte.

Корреспондент

Leave a Reply